„Ce-i dovleacul?” vă veții întreba. E fruct sau legumă? Din punct de vedere botanic, dovleacul este un fruct, pentru că se obține din semințe, însă, în bucătărie îl folosim atât ca ingredient pentru deserturi, cât și pentru mâncăruri sărate, tocănite sau supe.

Dovleacul conține aproximativ 90% apă, la fel ca rudele sale castravetele și pepenele, iar dovleacul copt are in jur de 20 calorii pentru 100 de grame.

Fiecare dovleac conține în medie 500 de semințe, bogate în fier și folosite în diverse rețete culinare, dar și pentru proprietățile lor terapeutice, fiind un remediu eficient împotriva paraziților intestinali.

În China, semințele de bostan se folosesc la tratarea depresiei, iar în India se consideră că dovleacul ajută la prevenirea îmbătrânirii.

Florile acestui fruct pot fi de asemenea utilizate în alimentație, mai ales în pregătirea salatelor. Datorită conținutului de vitamine C și E, acestea sunt antioxidanți ideali, protejând împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Este recomandat de dieteticieni in controlul colesterolului si in programelor de reducere a greutatii.
Dovleacul depoziteaza multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina E.
Cu un continut de 7384 mg de vitamin A la 100 g ofera aproximativ 246% din DZR din aceasta vitamina.
Este, de asemenea, o sursa bogata de minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.
Sunt de obicei supusi la praf sau spray insecticid. Prin urmare, spalati-l bine sub jet de apa, cu scopul de a elimina praful, pamantul, precum si orice alte insecticide/fungicide reziduale. Acasa, dovleacul poate fi pastrat pentru mai multe saptamani la loc racoros, bine ventilat, la temperatura camerei. Cu toate acestea, sectiuni taiate, ar trebui sa fie plasate in interiorul frigiderului si se pot pastra bine pentru cateva zile.
Dovleacul poate fi folosit intr-o varietate de retete delicioase, fie copt, prajit in tocana, insa cel mai sanatos este cel pregatit la aburi, in scopul de a obtine substante nutritive maxime.
Încercăm deci o rețetă de dovleac preparat la abur weekend-ul acesta, iar reteta si rezultatele le veti afla in curand.